TOURIST

TOURIST –

 VR voor je oren

TOURIST is een audiogestuurde theatrale ontdekkingstocht, een soort VR voor je oren. De voorstelling onderzoekt hoe je van toerist gast kan worden en hoe vrouwen eigenaarschap nemen over hun eigen verhaal.

TOURIST vertelt het waargebeurde verhaal van de Haagse moeder en dochter Alexandrine en Henriette Tinne, die in 1862 van Caïro naar Khartoum reisden. Een uitzonderlijke reis voor twee vrouwen in die tijd, maar ook een reis die niet los gezien kan worden van zijn koloniale context.

In 2018 maakte Marte dezelfde reis met mijn eigen moeder en de Caireense actrice Rana Khodair. Van wie is de ruimte om ons heen? Welke bewegingsvrijheid heb je als vrouw? En hoe verbind je je met het onbekende? De audio-opnames van deze reis vormen de basis voor de route van het publiek.

Het publiek dwaalt op blote voeten rond in een door Geartsje van der Zee ontwikkeld landschap. Met een koptelefoon op word je op ontdekkingsreis gestuurd langs grenzen, privileges en een andere omgeving.

De pers over TOURIST
“Ga, ga, ga !” –  My Daily Shot of Culture
“Boneschansker ontlokt kwetsbare, maar strijdbare verhalen aan de vrouwen die ze onderweg tegenkomt. Dat is bijzonder. ” – Theaterkrant

Speellijst

22 OKTOBER (try-out) –

Het Huis Utrecht, Utrecht – UITVERKOCHT

23 OKTOBER (première) –

Het Huis Utrecht, Utrecht – UITVERKOCHT

6 NOVEMBER

Het Nationale Theater, Den Haag – koop hier je kaartje

27 t/m 30 NOVEMBER

Theater Bellevue, Amsterdam​ – koop hier je kaartje

CREDITS

Concept & spel – Marte Boneschansker

Spel – Rana Khodair, Hannegijs Jonker

Scenografie – Geartsje van der Zee

Muziek – Matthias Sigurdsson

Dramaturgie – Mounir Samuel

Geluidsontwerp Dennis Slot

Techniek (uitvoerend) – Emma Niele

Mixage – Arno Peeters

Zakelijke leiding – Koosje Laan

Begeleiding – Willem de Wolf

Productie – Marjolein Saelman

Producent – Het Huis Utrecht

Pr & communicatie – Nikla Katsburg

Grafisch ontwerp – Zuzanna Loch

MET DANK AAN

Performance Technology Lab, Playfield/Tim de Paepe, Syl van Duyn, Naba Mohiedeen, Abdullah Mohiedeen, Basil Jacobs, Natasja van ’t Westende, Ruth Vandewalle en Markus Schnizer.

 

TOURIST is een productie van Marte Boneschansker / Het Huis Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, de Olland Buisman Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gemeente Utrecht. Het duurzaam maken van TOURIST kon door bijdrage aan onze crowdfunding op Voordekunst.nl en is gesteund door Afke Nel, Gemeente Den Haag, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Trienette Struik, Constant Meijers, Steven Schenk, Nimue Smit en Syl van Duyn.