Het Jaar van Rouw

Het Jaar van Rouw

Het jaar 2022 staat voor Marte Boneschansker in het thema van rouw. Niet alleen is het een thema waar Marte al langer in geïnteresseerd is, maar ook heeft ze sterk het gevoel dat de samenleving na de coronacrisis behoefte heeft aan verwerking van twee jaar die in het teken hebben gestaan van verlies: verlies van naasten, maar ook van vrijheden en zekerheden. Rouw om het oude normaal, waar we misschien nooit meer naar terug zullen keren.

Hoe gaan we om met verlies en rouw? Rouw om wat voorbij ging, rouw om wat verdween: onze dierbaren, maar ook relaties, vrijheden, landschappen, jeugd… In Het Jaar van Rouw onderzoekt Marte samen met jou hoe we door samen te rouwen troost kunnen vinden bij elkaar.

Het Jaar van Rouw
In opmaat naar de wandelende audiovoorstelling ROUW, die Marte in 2022 zal gaan ontwikkelen, start in februari 2022 Het Jaar van Rouw, een programma voor iedereen vanaf 18 jaar waarin de stadia van rouw (ontkenning, woede, onderhandeling, depressie en angst) centraal staan. Aan de hand van nieuwe en oude rituelen scheppen we ruimte voor gedeeld verlies en onderzoeken we samen de verschillende gezichten van rouw.

Het programma
De studio van Stichting Bloos wordt gedurende het hele jaar ingericht als een rouwtempel waar, naast het maandelijkse programma ruimte is om eigen ideeën te testen of bijeenkomsten te organiseren om het gesprek over rouw te stimuleren.

Achtereenvolgens zullen vanaf februari 2022 telkens twee maanden in het teken staan van één van de vijf fases van rouw:
1) Ontkenning
2) Woede
3) Onderhandeling
4) Depressie
5) Acceptatie.

Iedere eerste vrijdag van de maand is er een gecureerde bijeenkomst die in het teken staat van één van de fases van rouw. Dit zijn vijf door Marte gecureerde avonden waarin ze je meeneemt in haar eigen onderzoek aan de hand van de vijf stadia.

Wat heeft Marte afgelopen maand ontdekt of meegemaakt omtrent rouw? Hoe kunnen we als groep het thema verder uitdiepen? In deze avonden laten ook de residenten hun werk zien en geeft Marte een inkijkje in waar ze nu in het proces is en deelt ze wat haar geïnspireerd heeft. Samen met decorontwerper Geartsje van der Zee onderzoekt Marte telkens hoe we van deze bijeenkomsten fysieke ervaringen kunnen maken, en halen zij zo vorm/ervaringsmateriaal op voor de voorstelling ROUW.

Tweemaandelijks hosten we ‘Verlies op Vrijdag’, een informele avond waar jij verhalen van rouw kan komen delen passend bij het thema van die maand. We komen samen om te laten zien dat wij verdriet kennen, om elkaar te troosten en de artistieke zoektocht naar dit thema mee te maken. Tijdens ‘Verlies op Vrijdag’ haalt Marte nieuw materiaal op via de persoonlijke verhalen van jou, haar medeonderzoeker. Deze avonden staan ook open voor verdere input van jou.

*Mocht het niet mogelijk zijn om (een deel van) de ontmoetingen live te laten plaatsvinden, dan zullen we op zoek gaan naar andere alternatieven om het programma wél door te laten gaan.

Geef je op voor Het Jaar van Rouw
Marte zoekt 100 leden die onderdeel willen worden van haar rouw-community. Elke eerste vrijdag van de maand komen we samen in onze studio in Amsterdam-Oost voor een diner, lezing, presentatie of andere vorm van collectieve rouw. Laat je voeden door dit zorgvuldig samengestelde programma en voed de voorstelling met je persoonlijke verhaal van verlies. Troost elkaar en wordt getroost.

Regulier tarief: 200 euro
Studententarief: 100 euro

Koop hier je ticket OM DEEL TE NEMEN!

Wil je graag meedoen, maar heb je een kleine beurs? Stuur ons een mail: info@marteboneschansker.com