PODCAST WAAR WE ZIJN

WAAR WE ZIJN –

Quarantaine-podcast

Waar We Zijn. Een podcast waarin kunstenaars nieuw werk tonen. Werk dat nu, tijdens de sociale quarantaine gemaakt is. Waarin we de dialoog aangaan over waar we nu  zijn. Wat gebeurt er nu we niet meer samenkomen?

Van de ene op de andere dag is het rad van opvoeren, produceren, onderzoeken en resideren binnen de podiumkunsten geheel tot stilstand gekomen. In Waar We Zijn  onderzoeken we de impact van die stilstand. Vanuit verschillende thema’s schijnen we licht op deze uitzonderlijke tijd. In samenwerking met Het Huis Utrecht en de Theaterkrant.

Waar We Zijn  is een podcast geproduceerd door theatermaker en audiokunstenaar Marte Boneschansker en Milone Reigman, artistiek coördinator van Het Huis Utrecht.

Waar We Zijn #01: Gemeenschap

De eerste aflevering gaat over gemeenschap. Wat gebeurt er als we niet meer samen komen en hoe formuleren de kunsten daar een antwoord op?

Je luistert naar spoken word artiest Sjaan Flikweert . Marte Boneschansker spreekt theatermaker Lotte van den Berg , componist  Merlijn Twaalfhoven , beeldend kunstenaar  Jonas Staal  en theaterdocent/theatermaker  Hanna Timmers  en je hoort het werk van kleikunstenaar  Koos Buster .  Dirk Vis  schreef voor deze aflevering een hoorspel waarin twee individuen nabijheid zoeken vanuit hun eigen quarantaine. Regie en edit van het hoorspel: Vincent Brons. Stemacteurs: Anna Nijenhuis, Tim Schmidt en Vincent Brons.

Waar We Zijn #02: Angst

In deze aflevering gaat artistiek coördinator Milone Reigman in gesprek over het thema Angst met theatermaker en regisseur Alexandra Broeder, theatermaker en beeldend kunstenaar Dries Verhoeven en Mounir Samuel, politicoloog, blogger, auteur en fly-in correspondent Midden-Oosten en Noord- Afrika Groene Amsterdammer en de Correspondent.

De podcast laat ook nieuw werk horen: een hoorspel van Derk Stenvers, met dank aan David Schwarz vanuit collectief De Transmissie, muziek door Karlijn Hamer en Mathijs de Valk en als intermezzo een registratie van een dans warming up door choreograaf Emio Greco.

Waar We Zijn #03: Stilstand

In deze aflevering van Waar We Zijn praat theatermaker Marte Boneschansker over het thema stilstand. Door de huidige pandemie zijn we stil komen te staan. De hele wereld zoals we die kenden, is een halt toegeroepen. Maar hoe definieer je stilstand eigenlijk? En wat gebeurt er eigenlijk als je stilstaat?

Marte spreekt met drie makers bij wie stilstand een onderdeel is van hun praktijk. Raoul de Jong  schreef ‘De grootsheid van het al’, over een voettocht van Rotterdam naar Marseille. Momenteel is hij bezig met zijn volgende boek ‘Jaguarman’, een ode aan Surinaamse helden, dat in oktober verschijnt.  Selm Wenselaers  denkt, praat en schrijft, ‘doet wat nodig is’ bij SoAP Maastricht en is stadsconservator bij Museum Arnhem. Barbara Raes werkte als programmator en artistiek leider van Kunstencentra BUDA en Vooruit, tot ze in 2014 afscheid nam van de kunstensector en  Beyond The Spoken  oprichtte. In deze werkplaats voor niet-erkend verlies creëert ze samen met kunstenaars nieuwe rituelen. Sinds 2018 cureert Raes opnieuw projecten, oa. Theater Aan Zee, Amen & Beyond (ism Amenra) en Unacknowledged Loss in Berlijn.

Naast het gesprek over ‘stilstand’ presenteren we ook nieuw werk. Zo hoor je een spoken word van  Margo van de Linde  met muzikale ondersteuning van Anastasis Sarakatsanos , is er audiowerk te horen van podcastmaker en schrijver  en medeoprichter van AudioCollectief SCHIK  Mirke Kist  en hoor je een geluidsopname van het werk van fotograaf  Violaine Chapallaz.

Waar We Zijn #04: Revolutie

In de laatste aflevering van de podcastserie Waar We Zijn praten theatermaker Marte Boneschansker en artistiek coördinator Milone Reigman over het thema ‘revolutie’. Want hoe zie je revolutie eigenlijk? Welke bewegingen zijn er nu gaande en hoe valt dit onder het thema revolutie? En heeft de realiteit op dit moment de podcast ingehaald? Milone gaat in gesprek met directeur van  HKU Theater  Caspar Nieuwenhuis, voormalig directeur van Veem Huis voor Performance Anne Breure en artistiek leider van  Well Made Productions  Samora Bergtop.

Naast het gesprek over ‘revolutie’ presenteren we ook deze aflevering nieuw werk. Zo is de stille bijdrage van Edoardo Trionfera, hoor je een kort muziekwerk van multidisciplinaire maker Ariah Lester en is het audiowerk van muziektheatermakers en performers Sanna Elon Vrij en Robbert Klein van Club Gewalt.