Het Jaar van Schaduw
Wat is jouw schaduwrand? Welke duisternis in jezelf durf jij niet aan te kijken? En wat brengt je schaduw jou? Ontdek het in Het Jaar van Schaduw, een rijk en duister jaarprogramma én community waarin we samen jouw schaduwkanten onderzoeken. Iedere maand komen we samen in onze studio in Amsterdam West.
Dit programma is er voor iedereen die er klaar voor is zichzelf echt aan te kijken en volledig te omarmen, in al onze gruwelijke schoonheid. In 9 sessies omarm je je eigen duisternis en ga je, samen met de andere deelnemers, het gesprek aan met jouw schaduwzijde – aan de hand van de kunsten.
Verwacht een schaduwdiner, nachtwandeling langs de rafelrandjes van de stad, een gesprek met je schaduwzijde en gegidste theatrale ervaringen die je dieper doen afdalen in je onderbewuste. Verwacht een confrontatie met jezelf.
Iedere maand leidt een andere kunstenaar de sessie. We kijken naar onze eigen donkerte en de schimmige tendensen in onze wereld en geschiedenis.
De 7 hoofdzonden (hoogmoed, lust, gulzigheid, hebzucht, jaloezie, wraak en luiheid) zijn onze gids in dit programma dat wordt samengesteld door Simomo Bouj, OTION, Maureen de Jong en Marte Boneschansker. Er is plek voor 60 deelnemers. Ben je klaar om jouw schaduw te ontmoeten?
In Het Jaar van Schaduw onderzoeken we onze hang naar het duistere, of zoals Stephen Fry het noemt, de bananenschillen op weg naar een gooder and happier life. Iedere derde donderdag van de maand, van 19:30u – 22:00u, komen we samen in Marte’s studio (Nicolaas Beetsstraat 40, Amsterdam West) voor een diner, workshop, interview of andere vorm van bijeenkomst. Alle vormen van schaduw zijn welkom. Je tekent je in voor een heel jaar programma, maar de samenkomsten zijn niet verplicht. Als je een keertje niet kunt is het geen probleem: dan mis je een gedeelte van het programma.
Het Jaar van Schaduw bestaat in totaal uit negen sessies, inclusief de sessie waarin er een bezoek wordt gebracht aan de voorstelling SCHADUW. In de sessies wordt de schaduw van alle kanten belicht en bekeken aan de hand van de kunsten. De resultaten van dit jaar komen samen in de voorstelling SCHADUW, die Marte in dialoog met de deelnemers ontwikkelt.
In dit jaar onderzoeken we zowel het persoonlijke en het kleine – de menselijke missers waarmee we onze naasten pijn doen – als de grotere, universelere schaduwrand van de samenleving: intolerantie, corruptie, oorlog, een dwangmatige zucht naar groei ten koste van mens en milieu, verslavende social media, liegende politici, een steeds groter groeiende lethargische houding en verlies van vertrouwen ten aanzien van de staat en de politiek. Samen met haar team creëert Marte voor elke samenkomst een veilige ruimte waar de lichamelijkheid van schaduw wordt onderzocht.
Marte: “Onze schaduwzijden blijven vaak in de schaduw, in het ongezegde en verborgene, terwijl we daar juist kunnen leren en groeien. Ik geloof dat het bespreekbaar maken van gevoelige onderwerpen empathie en heling met zich meebrengt. Door te luisteren naar de verhalen van mensen die hun schaduwkant hebben aangekeken en onderzocht, word je zelf ook uitgenodigd je eigen donkerte te onderzoeken. Pas als je iets aankijkt kun je het oplossen.”
De curatoren
Samen met gastcuratoren Simomo Bouj, OTION en Maureen de Jong stelt Marte een rijk en duister programma samen over alles wat het daglicht niet kan verdragen. In negen sessies omarmen we onze eigen duisternis en gaan we het gesprek aan met onze schaduwzijde, met de zeven hoofdzonden als gids. Hieronder stellen we de curatoren aan je voor.
Culinair kunstenaar Maureen de Jong is oprichter van het Kleinkookbedrijf. Ze maakt interactieve voedselinstallaties, smaakbelevingen en bijzondere diners en verzamelt verhalen terwijl zij kookt. Voor Martes voorstelling ROUW (2022) ontwierp Maureen het rouw-diner. Voor Het Jaar van Schaduw zal zij een schaduwdiner ontwerpen en meedenken over een zintuiglijk ritueel tijdens de voorstelling SCHADUW.
Simomo is movement director/danser en is een pluralist in alles dat hij doet, hen beweegt zich graag tussen kunstwerelden als een space-activator. Daarnaast is zij adjunct-directeur van No Limit’s! Art Castle. Deze galerie in Sexyland World richt zich op de tentoonstelling van kunstenaars die buiten de gevestigde kaders van de kunstwereld vallen, zoals neurodiverse, queer of activistische kunstenaars. Daarnaast denkt Simomo mee over de fysieke scenografie en invulling van de publieksopdrachten bij SCHADUW.
Guillermo is Master of Sceneries, performer/maker, choreograaf, producer en muzikant. Hij treedt met name solo op, waarbij hij met zijn loopstation bijzondere gelaagde composities en soundscapes maakt van zijn eigen stem. Zijn werk is zowel spiritueel als politiek, futuristisch en universeel, maar bovenal heel persoonlijk. Hij zal een sessie leiden tijdens Het Jaar van Schaduw en is ook betrokken als componist en muzikant van SCHADUW.
Marte maakt één-op-één ervaringstheater vertrekkend vanuit documentair materiaal. Gewapend met een microfoon en in vaste samenwerking met zakelijk leider en sparringpartner Koosje Laan ontwikkelt zij intieme, fysieke audiowerken die het midden houden tussen theater en installatie. In haar community Het Jaar Van Schaduw onderzoekt ze hoe haar publiek mede-eigenaar kan worden van haar artistieke proces, door deelnemers en andere kunstenaars mee te nemen in haar onderzoek naar de schaduwzijdes van de mens. Marte is de maker van de voorstelling SCHADUW.
Het programma
Samen met gastcuratoren Simomo Bouj, OTION en Maureen de Jong stelt Marte een rijk en duister programma samen over alles wat het daglicht niet kan verdragen. In negen sessies omarmen we onze eigen duisternis en gaan we het gesprek aan met onze schaduwzijde, met de zeven hoofdzonden als gids. Het volledige programma wordt half januari bekendgemaakt.
15 februari: Hoogmoed. Hoogmoed komt voor de val zeggen ze, maar is dat zo? Worden we in deze tijd niet juist gepusht om voor het grootste, beste, hoogst haalbare te gaan? Om onszelf ergens naar binnen te bluffen, fake it till you make it? In deze eerste sessie onderzoeken we de schaduwzijde van hoogmoed, arrogantie en pretentie.
21 maart: Gulzigheid. In deze tweede sessie onderzoeken we onze gulzige trekken. La grande bouffe, eten tot we vol zitten en daar voorbij, het laven aan zoet en zout. In een gulzig openingsdiner onderzoeken we de schaduwkant van onze monden en magen. Wat is jouw relatie met eten en ‘mogen’ of ‘straffen’?
18 april: Hebzucht. Meer, meer, meer. Naast Hoogmoed en Gulzigheid staat het inhalige broertje Hebzucht. Voor hebzucht kan er nooit genoeg zijn. Wat brengt de ekster in ons allen ons? Wie omringt zich niet graag met schoonheid en veelheid? Wie kan zich, in een neo-liberale wereld, nog vrij van hebzucht noemen? In deze derde sessie onderzoeken we wat altijd voor ons eigen gewin gaan ons eigenlijk kost.
16 mei: Lust. Ooh la la, lust. Je weet dat je het wil. Vaak. Veel. En dat is precies de schaduwzijde van lust: kunnen we nog wel zonder? Voelen we ons wel menswaardig zonder lust, of is het hoe geiler hoe beter? Kan lust ons ook in een houdgreep houden? Tijdens deze vierde sessie laven we ons aan onze sensuele fantasieën. Een eerste test van Marte’s nieuwe voorstelling SCHADUW staat deze sessie ook op het programma.
20 juni: Jaloezie. Het bezitterige groene monster. Zij hebben iets wat jij niet hebt! Een vreselijke schaduw die we liever niet toegeven aan anderen. Maar zit er in jaloezie ook kracht? Kan jaloezie niet fungeren als gezonde waarschuwing? Wat brengt jaloezie ons? In de vijfde sessie onderzoeken we hoe we de energie die achter jaloezie schuilt juist kunnen inzetten als persoonlijk kompas. Ook toont Marte een tweede test van SCHADUW.
18 juli: Voorstelling SCHADUW. Onderdeel van Het Jaar van Schaduw is een ticket voor de voorstelling SCHADUW. Met de groep brengen we tijdens de zesde sessie een exclusief bezoek aan SCHADUW en gaan we met elkaar in gesprek over onze eigen schaduwzijdes.
Augustus: Zomerstop
19 september: Wraak. Oef, wraak. De duizend-en-een-manieren waarop je iemand zou kunnen terugpakken voor dat wat jou is aangedaan. Tijdens deze zevende sessie onderzoeken we verschillende manieren van wraak en hoe ze onze (persoonlijke) geschiedenis hebben gevormd. Kun je ook wraak nemen zonder de ander pijn te doen? In deze sessie blikken we ook terug op de voorstelling SCHADUW.
17 oktober: Luiheid. De winter is in aantocht en we trekken ons terug. Luiheid wordt in onze samenleving gezien als zonde, maar als we kijken naar het record aantal burn-outs van de afgelopen jaren, kunnen we wellicht allemaal wel wat meer luiheid gebruiken. Leun maar achterover, tijdens deze achtste sessie zakken we weg in een luie, diepe staat van ontspanning.
21 november: Afsluiting. Tijdens de negende en laatste sessie van dit jaar sluiten we het gesprek met onze schaduw af (voor nu). We onderzoeken via shadow work wat in ons verborgen blijft: in een intieme spiegelsessie met jezelf daal je af in je onderbewuste. Zonder schaduw geen licht.
Testimonials
Wat anderen ervan vonden:
“Hele fijne en laagdrempelige manier om je te verdiepen in het thema.” – deelnemer Het Jaar van Verlangen
“De sessies hebben me vaak geïnspireerd, verwonderd, geraakt en/of levend doen voelen. ” – deelnemer Het Jaar van Verlangen
“Het geeft richting, het opent luikjes en je leert jezelf (beter) kennen met betrekking tot dit themagebied.” – deelnemer Het Jaar van Rouw
Ik zie mezelf niet als kunstenaar. Kan ik meedoen met dit programma?
Absoluut. Het Jaar van Schaduw is er voor iedereen die geïnteresseerd is in de thema’s die we gaan behandelen. We willen juist een zo gevarieerd mogelijke groep samenstellen waarin ruimte is voor uiteenlopende ervaringen en iedereen diens eigen unieke perspectief meebrengt.
Ik kan er niet alle sessies bij zijn. Kan ik toch meedoen met Het Jaar van Schaduw?
Zeker, er is geen aanwezigheidsplicht en de sessies zijn unieke, op zichzelf staande avonden. Houd er wel rekening mee dat er een lijn in de opbouw zit en dat er niets wordt herhaald.
Kan ik me ook voor een losse sessie opgeven?
Een losse sessie bijwonen is helaas niet mogelijk. Om een safe space te waarborgen vinden we het belangrijk dat de deelnemers vertrouwd raken met elkaar en dat de groep een bepaalde consistentie houdt, ook als niet iedereen alle keren aanwezig is.
Ik wil het Jaar van Schaduw aan iemand cadeau doen. Hoe doe ik dat?
Stuur een mailtje naar nikla@marteboneschansker.com om Het Jaar van Verlangen aan iemand cadeau te doen.
Ik wil meedoen, maar ik wil liever niet aangeraakt worden of ik weet nog niet of ik dat wil. Wat nu?
Allereerst is niets verplicht tijdens de sessies. We vinden het heel belangrijk dat ieders grenzen gerespecteerd worden. Bij activiteiten waar eventueel aanraking bij zit bouwen we ook voldoende ruimte in voor iedereen om aan te geven waar ze zich comfortabel bij voelen.
Ik kan het bedrag voor deelname niet in een keer betalen. Is het ook mogelijk om in termijnen te betalen?
Ja, dit is zeker mogelijk. Stuur een mail naar publiciteit@marteboneschansker.com om het bedrag in termijnen te betalen.