Het Jaar van Rouw

Het Jaar van 
Rouw


Community voor iedereen die iets verloren is

In opmaat naar de wandelende audiovoorstelling ROUW, die Marte in 2022 ontwikkelt, start in februari 2022 Het Jaar van Rouw, een programma waarin we rouw en verlies van alle kanten belichten.

De studio als rouwtempel
De studio is het centrum van de rouw-community. Ook buiten het programma is deze (in overleg) te gebruiken door de leden van Het Jaar van Rouw. Ben je iets verloren – je huisdier, een geliefde, jezelf – en wil je met een oud of nieuw ritueel daar een vorm voor vinden? In de studio is er ruimte voor het ontwikkelen van je eigen ritueel. Wil je een boek lezen in de rouwbibliotheek? Dat kan in de studio. Samen mediteren? Kan in de studio. Via de Whatsapp groep (deelname niet verplicht) houden we elkaar op de hoogte van nieuwe inspiraties, gedachtes en nodigen we elkaar uit voor deze vanuit de community ontstane bijeenkomsten.

Hoe ziet het programma eruit?
Het Jaar van Rouw wordt gevormd rondom de vijf stadia van rouw: ontkenning, woede, onderhandeling, depressie en acceptatie. Deze stadia lopen door elkaar – rouw komt in golven –  ze zijn grillig en fluïde. Je kunt iets volledige geaccepteerd hebben en toch weer woede voelen. In tien sessies onderzoeken we verlies in al zijn vormen en hoedanigheden en vertalen we persoonlijke rouw naar een collectieve ervaring.

Iedere eerste donderdag van de maand, van 19:30u – 21:30u, komen we samen aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam  voor gesprek, ontmoeting en verdieping. Alle vormen van verlies zijn welkom. Deze samenkomsten zijn niet verplicht – als je een keertje niet kunt geen probleem – maar dan mis je een gedeelte van het programma.

*Als we door aangescherpte maatregelen niet kunnen samenkomen vindt het programma online plaats.

Het Jaar van Rouw is een dialoog tussen Marte en de leden: enerzijds is er een zorgvuldig samengesteld programma en anderzijds is er ruimte voor het delen van persoonlijke rouwverhalen. Voor het programma nodigt Marte verschillende theatermakers en andere kunstenaars uit om te werken in de studio, die dit jaar als Rouw-tempel fungeert, en hun proces te delen met de deelnemers. Samen met haar scenograaf Geartsje van der Zee creëert Marte voor elke samenkomst  een nieuwe, veilige ruimte waar de lichamelijkheid van verlies wordt onderzocht.

Het Jaar van Rouw

De sessies
3 maart: Ontkenning deel 1. Eerste kennismaking +  rouwdiner. Shula Tas leest voor uit haar nieuwe boek Waar Gezongen Wordt.

17 maart: Ontkenning deel 2. Nachtwandeling over begraafplaats De Nieuwe Ooster en museumbezoek Uitvaartmuseum Tot Zover. In gesprek met directeur Guus Sluiter en Tatjana Almuli leest voor uit haar nieuwe boek Ik zal je nooit meer.

7 april: Woede deel 1. Lezing en workshop van Barbara Raes, kunstenares met een praktijk voor niet-verwerkt verlies. Barbara ontwikkelt afscheidsrituelen met Beyond the Spoken: In deze werkplaats voor niet-erkend verlies creëert ze samen met kunstenaars op maat gemaakte nieuwe rituelen voor niet-erkende kantelmomenten in het leven.

5 mei: Woede deel 2.  Rondetafelsessie waarin jij je persoonlijke rouwverhalen kan delen. Waar ben je kwaad over? Waar voel je die woede in je lijf? Daarnaast neemt  Jason Winter ons mee in de wereld van de helende dans en onderzoeken we hoe beweging ons rouwproces kan ondersteunen. De sessie van Jason is voor iedereen, ook voor ‘niet-dansers’. Jason gelooft dat iedereen kan dansen. Zijn doel is dan ook om je met meer (zelf)vertrouwen en het gevoel van vrijheid de deur uit te laten lopen.

2 juni: Onderhandeling deel 1. Presentatie resident Guillermo Blinker a.k.a. OTION. Guillermo is MC, singer/songwriter, danser en dichter.  OTION onderzoekt tijdens zijn residentie de relatie tussen rouw en rituelen.

7 juli: Onderhandeling deel 2. Rondetafelsessie waarin jij je persoonlijke rouwverhalen kan delen. Welke regels stel jij aan je eigen rouwproces? Hoe zichtbaar is jouw rouw? Adilça Rodrigues Soares komt voorlezen uit nieuw werk. Ze schrijft en treedt op onder pseudoniem DeedovichPoet. Van mentale gezondheid tot aan seksualiteit, niks is taboe. Ze schrijft in de taal van haar emoties: Nederlands, Engels, Kaapverdiaans en Portugees.

4 augustus: Depressie deel 1. Presentatie residentie Joske de Koning.  Joske maakt en speelt haar eigen werk; als solo artiest, in collectief King Sisters (met haar zussen) en met de poetry-bands the Selfkickers en Vezel.  Joske’s artistieke onderzoek is gericht op grunten. Rauw en ruig, een voertuig om het verdriet dat in ons leeft naar buiten te laten komen. Ze zal met ons delen wat ze tijdens haar residentie ontdekt heeft.

1 september: Depressie deel 2. Rondetafelsessie waarin jij je persoonlijke rouwverhalen kan delen. Durf jij de diepte van je verlies aan te kijken? En hoe kom je weer in beweging? Met Susanne Duijvestein gaan we het hebben over ecologische rouw. Susanne is holistisch begrafenisondernemer en docent in duurzame uitvaarten. In haar praktijk past ze rouwwerk toe op klimaatverandering en verlies van biodiversiteit, en ontwikkelt ze afscheidsrituelen die verbinden met de natuur. 

6 oktober: Acceptatie deel 1. Presentatie resident Bart van de Woestijne. Bart richt zich tijdens zijn residentie op het verdwijnen van herinneringen en de bedrieglijkheid van ons geheugen.

3 november: voorstelling ROUW. Je lidmaatschap is inclusief een kaartje voor de voorstelling ROUW in Amsterdam.

1 december: Acceptatie deel 2. Jaarafsluiting en terugblik. 

Inschrijven voor deelname is niet meer mogelijk.